Tuesday, October 12, 2010

Siri Expedisi: Gunung Tebu


Masa: 3 Julai 2007
Lokasi: Besut, Terengganu

Ni first time aku gi Gunung Tebu untuk tujuan reeky sebab nanti nak bawak orang plak. Aku gi bertiga je dengan berkereta terus boleh masuk sampai di kaki gunung iaitu kawasan air terjun Lata Belatan.
Tempat parking dekat pintu masuk

Nak gi gunung ni kalo dari Kota Bharu ambik masa dalam 1 jam perjalanan. Tempat dia dekat ngan sempadan Kelantan-Terengganu.

Kat kaki gunung memang tempat perkhelahan ramai, so kalo di hujung minggu memang penuh orang kat situ.


Jambatan gantung pun ade
Peta laluan
Pendakian ke puncak kira-kira 7 km jauhnya. Biasenya amik masa lama la jugak, dalam 4 jam lebih gitu 


Mula-mula perjalanan dia landai, main naik bukit turun bukit sket-sket je. Tapi bila da dekat ngan puncak memang mencabar, nasib baik tak kren je kaki aku.
Yeahhh..berjaya menawan puncak.
Suasana di sekitar puncak

Sebenarnya dia ade banyak lagi puncak di kawasan sekitar. Tapak untuk berkhemah siap dengan punca air pun ade tapi kami tak sempat pergi sebab hari da nak gelap. Tak rancang nak bermalam pun.

Masa turun jumpa benda ni, punyala besar.
Boleh mandi-manda kat bawah
Perjalanan turun kejap je dalam 2 jam.Kami masa ni sampai dalam pkul 7 malam kat bawah, memang da gelap masa tu, seb bek selamat sampai walaupun da gelap. Takut gak..


p/s: Nanti aku akan post psl pendakian kedua Gunung Tebu dlm siri expedisi seterusnya. Dalam tu nanti aku akan tunjuk tapak perkhemahan, punca air di puncak dan juga pemandangan Laut China Selatan. Nak lagi best, aku akan tunjuk kubur yang ade kat puncak tu nanti. He he he

6 comments:

HaNTwO said...

wahhh bestnya...agak2 leh join korang x pasni??

Al said...

Boleh saje..hehe

tp dlm masa terdekat ni xde prancangan lg la...

AyuE SurihanyOt said...

menatang tu...

geli la weii...

Sharif John said...

Teruskan mendaki

Bungakopi said...

benda tu letak atas bahu buat apa? nak bela ker?? huhu

Al said...

@ ayue
geli ek...
jom ikut skali kalo nk rase die punye geli..hehe

@sharif
sme jg bro, truskn mndaki..

@bungakopi
haha xdela smp bwk blk rmh nk bela
nk wat tgkp gambr je tuu..

Related Posts with Thumbnails