Monday, October 11, 2010

Perihal Di Rumah Sewa



Aku dulu penah duk rumah sewa. Ade dalam 2 tahun jugak la. Sebenarnye banyak cerita klau da duk rumah sewa ni.
Kalau sume satu kepala ok la. Tapi klau ade yang lain sket, apalagi, dikutuk habis-habis dan dipulaukan. Har har.

Rumah kitorang dulu ok la. Boleh terima keadaan serta pesen sorang-sorang tu. Walaupun kutuk mengutuk tu sentiasa je ade.

Biase la kalo camni kan, rumah orang bujang katekan..

 Ok, ni nak story sket. Depan rumah aku tu pompuan yang duk. Kitorang panggil awek depan rumah. So setiap hari  budak-budak bujang kat rumah kitorang selalu la tunggu awek-awek ni balik. Standad la kacau-kacau…peewit-peewit kat dorang. Nak kenal-kenalan punye pasal. Sampaikan ade sorang member aku tu siap bole pinjam dorang punye hair dryer lagi, alasannya nak buat projek tahun akhir. Aku pun tak pasti ape gune benda tu untuk fyp dia.

Lagi kat rumah kitorang ade awek belakang rumah. Yang ni jenis dikacau tanpa ‘diberitahu’. Biasenya waktu maghrib budak-budak ni akan pegi ke dapur semate-mate nak ‘kacau’ awek belakang rumah. Kenape waktu manghrib? Haha Siap ade tetamu jemputan lagi yang sanggup datang masa tu sebab nak join sekali. 

Waktu subuh ade gak. Tapi yang tu sorang je la, sebab dia sorang je bangun awal. Ape yang dia kacaukan aku pun tak tau, sebab aku tak ikut..

Lagi satu kitorang panggil awek seberang jalan. Yang ni selalunya usha gitu-gitu je, sebab macam jauh jugak la, nk komunikasi tu susah sket. Ade tu dalam bulan pose tahun lepas, sedang kitorang tengok2 pemandangan kat seberang jalan tu, tibe-tibe awek seberang panggil kitorang, first time tu.

“Bang…bang!”

Kitorang berpandangan same sendiri. Apehal minah ni, tak penah pun panggil-panggil kitorang sebelom ni.

Kitorang pun angkat tangan. Nak jerit sora tak kuat. Jauh kot. Dengan bunyi segala macam kereta kat bawah lagi.

“Pasang la lampu raya!”. 

Hak alaaah, tu je ke. Mentang-mentang rumah dorang ade lampu lip lap, nak suh kitorang pasang gak. Buat membazir duit je.

Aku terpikir 1 inisiatif. Aku amik torch light, bawak dekat tingkap. Pastu halakan kat dorang sambil main on off lampu tu.So jadi macam lampu lip lap jugak la. Dapat jugak la dengar dorang gelak. Tapi tak sampai 10 saat pun, tangan aku da lenguh dah. haha

Tu sume antara kenangan kat rumah sewa dulu la. Kenangan ketika zaman suka ria. Ingat-ingat balik, best jugak masa duk rumah sewa ni kan?

Tinggal kenangan



p/s: segale cite ni bukan pasal aku je, tapi tentang ‘kami’.

8 comments:

GaDis CoMeL said...

aku dah lama dok rumah sewa, since form 3. sebab tak suka duduk asrama.

Al said...

Form 3 da duk umah sewa?

bior btoi...

aNaYaNa said...

owh..org laki pon suker kutuk2 ka?hehehe..

yebbit + . + said...

Besh kalo 1 kepala. Tp kalo msing2 ade kpala msing2, saket kpala kite yg 1 ne.

Al said...

@ yana

adelah sket kdg2 tuh
llaki pun mnusia jgk haha

@ yebbit

mmg kpale lain2 pun
tp wat dek je la haha
lme2 da bole trime pesen msg2

tp pompuan ssh la sket kn..hehe

Gayahspears said...

salam Al...
wah.. umah sewa yg kemas dan tersusun.. bagus2...
kalo x pndai nk susun atur barang2 pggl la jiran2 tolong ya...huhu

h A n Y S said...

xpnh dok umah sewa, dok ostel pnah la,
dok ostel pon ade bab kutuk mngutuk, ape lg dok umah sewa..lg2 pompuan..kan3? hehe.. :D

Al said...

@ gayahspears

haha malu la nk pggl jiran
kang xpsl2 kne tgkap basah plak

@ hanys

btolX3..
klo nk tau try la duk umah sewa..

Related Posts with Thumbnails