Wednesday, December 15, 2010

Pemergian-Mu Ditangisi


 

Pertama kali aku tengok video ni, aku tak rase ape-ape, macam video biase. Dengan grafiknya yang tidak seberape langsung tidak menarik perhatian aku pada masa itu. Dan aku terus saje klik pangkah di bucu.

Hari ini, video yang tidak seberape ini benar-benar menarik perhatian aku. Dengan cara penceritaan diiringi alunan musik yang begitu syahdu skali, aku sedikit sebanyak dapat menghayati ape yang cube ditujukan oleh video ini.

Harap anda dapat meluangkan masa dengan video ini.




maaf kepada pengguna berukben, kesulitan anda amat dikesali..

Secara dasarnya ramai yang puji akan isi yang disampaikan dalam video ini sehingga ade yang menitis air mata, namun ade juga yang mempersoalkan sebahagian dari isinya.

Dibawah adalah komen yang dimaksudkan.

"Maaf nak bagi komen, adakah betul rasulullah memekik ketika hendak menemui ajal baginda .Tidak mungkin seorang kekasih yang paling disayangi Allah wafat dalam keadaan begitu...berhati hati bagi menceritakan tentang Nabi Muhammad, takut kita menjadi umat yang menfitnah baginda Rasulullah. Berhati- juga ketika hendak menyedapkan cerita jadi bala kepada kita...Cuba rujuk ulama yang tahu sifat khususiat nabi."

Aku di sini hanya berkongsi dan aku yang kurang ilmu ini tidak dapat berkata apa-ape. Harap ade yang sudi mengeluarkan pendapat mengenai video ini.


Wallahu allam.

p/s: esok 10 Muharram, Hari Asyura... 


UPDATE!!!

Maaf kerana ramai yang tidak boleh mainkan video di atas. Untuk pengetahuan sume, aku gunakan proxy semasa mainkan video tersebut. Nak donlod xleh plak.

Jadi sebagai alternatif, anda boleh mainkan video di bawah. Pengisian yang same cume versi berlainan dengan yang di atas, musiknya kurang umph sket, kurang sentimental.



10 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Tidak berani untuk bermain2 dgn hukum atau sejarah Islam.. Tp ada manusia masih berani mempertikai & mempermainkan Islam walau dr kalangan org2 Islam.. Diri yg msh tidak sempurna.. Tidak berani juga berkata2 lebih dr ilmu yg ada namun tidak menyokong sebarang bentuk penghinaan, penindasan, atau pemesongan terhadap Islam

Al said...

wah pnjg ye xplain

yup..ak sokong
ak skdr insan yg kerdil
msh byk ilmu yg perlu didalami

- GC - said...

weh, video tak leh tgk ar.


* sekali sekala aku buat entri sedih, hang jgn la emo ok. hehe

Al said...

sori prob lak video tu
nnt ak check

Dark Half said...

video ape ni weyy..?
nak komen x bleh sbb video kene block.cter pasal kewafatan rasulullah ke?

Yani said...

mcm best je ni, tp x dapat tgk.. nt klu dah boleh tgk bg tau ye!

echah mashuri said...

ala...xdpt tgk lak...frust weh!

Al said...

Ok dah
terpaksa upload video br tp x selayan video asal

klo korang rs slow sgt loading video yg ak upload tu leh try main di you tube kat atas je, search detik-detik pemergian rasulullah saw.

ururules said...

well. yg aku bace. dan dengar. Rasulullah tak "memekik".. tapi menyebut atau berbisik [sebab dah nazak]...

"ummati, ummati, ummati"

takkan la baginda memekik cam dalam cerita Brave Heart tuh "FREEEDDOOOOOMMMM!!!!!"

lulz!

Al said...

tu la, bile da byk source mcm2 la versi cite
tu psl mgkn jln terbaik adalah ngn cri sbyk mna sources yg ade then try to combine/padankan.

apepun quran ngn hadith adalah rujukan utama.

Related Posts with Thumbnails