Tuesday, December 21, 2010

Mainan Budak-Budak Dulu Kala: Main Guli


Zaman main guli merupakan zaman paling terbaik aku ketika bergelar budak-budak. Tika itu aku seperti di puncak, mampu menggapai apa saje. Tapi sayang mainan ni hanya bertahan untuk satu season je. Lepas tu terus ilang bak debu-debu di awangan.

lukisan masa kecik-kecik dulu
Tapi memori lama tu sungguh indah skali rasenya. Dengan suasana kehidupan kampong yang aman damai, budak-budak seperti aku memang heaven. Main macam-macam, buat sume bende.

Ok, terus ke mainan guli. Kitorang main petang-petang. Lepas asar mula la budak-budak laki kampong bergerak ke tempat main guli ni. Tempat dia kat halaman rumah sorang budak ni. Xtau kenapa pilih kat rumah dia, mungkin sebab kat tengah-tengah kampong kot.

Bila da ramai yang datang, kitorang pon  mula cari grup nak main. Da dapat grup, mula bincang berapa biji guli nak pertaruh. Nak main plak ade 2 jenis game guli ni. Yang biasa main yang jenis kena wat bulatan tu, satu lagi main jenis anak panah.

Yang jenis bulatan tu, memula kena letak guli yang dipertaruh tu dalam bulatan tersebut. Pastu kena pilih sape yang akan stat dulu. Cara dia bukan pakai lai lai li tamplong atau ozoom, tapi kena lontar ibu guli ke kawasan bulatan dari jarak tertentu. Sape yang lontar paling dekat akan stat dulu.

mainan guli jenis bulatan
Ibu guli adalah guli yang lain daripada guli biase. Biasenya ibu guli lebih besar dan tahan pecah dan berwarna emas. Masa main, pemain kena aim guli dalam bulatan dan lontar dengan ibu guli supaya ade guli akan keluar dari bulatan dan akan menjadi hak milik pemain. Tapi jika ibu guli tertinggal dalam bulatan, maka guli yang lain perlu dimasukkan dalam bulatan sebagai ganti ibu guli.

Yang jenis anak panah pula, pemain perlu susun guli yang dipertaruh membentuk satu panah. Bila main, pemain perlu lontar ibu guli ke arah susunan anak panah tersebut dan jika terkena guli dalam susunan tersebut dan keluar dari susunan, maka guli-guli ke bahagian ekor dari yang terkena lontaran ibu guli tadi akan menjadi hak milik pemain yang melontar. Jadi jika pemain tepat lontar ke kepala anak panah tersebut, maka semua guli akan dapat kat dia. Cara ni lagi senang untung kalo terer.

mainan guli jenis anak panah
Biasanya dalam dua-dua acara aku ngan sorang member aku je yang conquer. Sebab kitorang slalu aim tepat. Selalu bila main akan dapat untung guli, banyak pulak tu. Masa pegi nak main, bawak dalam beberapa biji je, tapi boleh bawak balik sampai 30 hingga 40 biji skali main. Fuhhh..masa tu aku memang kaya ngan guli je. Kat rumah simpan dalam tin susu baby yang 2 kg tu. Bangga sebab selalu menang guli. Kadang-kadang aku terpikir gak mungkin patut masuk acara memanah atau menembak.

Tapi bila da abih season main guli tu, xtau nak wat ape dah ngan guli-guli aku. Terbiar je dalam tin susu kat penjuru dapur rumah. Last-last aku wat peluru lastik buah machang atau korang panggil mempelam. Ajak geng skali. Memang best lastik pakai guli, smooth je. Dan guli aku pon lenyap camtu je.

Sampai harini aku da x nampak budak-budak main game ni. Kalo ade pon guli yang anak buah aku beli tu, untuk main congkak je. Aku ingat permainan guli da pupus dalam era dunia moden skrang ni. Sedih skali...

20 comments:

Yani said...

saya pun main jugak.. wah,teringat zaman kanak2..=P

Heidi Shafiq said...

dulu bile musim guli ni dah abis, sume guli tu aku buat peluru lastik haha..

Al said...

Yani,
pompuan pon main guli ke
cayalah,kt kg ak sume dak laki je

Heidi,
buat peluru lastik?
same cam ak je..haha
tp btol la, nk wat ape lg kan

THE LEKAT LEKIT STORY said...

teringat kecik2 dulu main guli sampai boleh simpan guling yg menang berbalang. Time tu 7 bijik guli baru 10sen.. kekekekekeke

THE LEKAT LEKIT STORY said...

STRATEGI BARU ALONG

9W2URY said...

Aku kecik2 dulu tak main guli, main playstation 3... hehehehe..

Magrib said...

dulu, masa maen guli, asyik kalah ja.. masuk musim gasing, slalu kena pakuk smpai pecah gasing.. masuk musim tamia.. saya la juara.. anyway.. blog anda sungguh menarik buat saya tertarik.. suka dan follow anda

Ini entry terbaru saya..
Cara cepat tingkatkan traffic
Nikah Gantung selesai masalah Seks bebas
Mari lah ROGOL saya!
Kurang ajar punya orang tua!

Nabilah said...

Sekali-sekala pernah jugak aku nampak bebudak kat taman aku main guli neh :)
Tapi memang susah nak jumpa bebudak main guli zaman sekarang , kan ?
Aku sendiri pun tak pernah main . Hee ~

Tradisi di telan zaman .

Al said...

Magrib,
haha ok la ade gk musim kgemilangan jd juara
ak je x smpt merase musim tamia

Nabilah,
Owh ade lg ke yg main
igtkn da xde lgsg
ye la bdk2 zmn skrg main ps je tau..

My Little Diary said...

salam

haha saya pun merasa main guli dgn bebudak lelaki masa kecik2 dulu... byk jugak collection guli... :p

~* chirpy_chummy *~ said...

main tamia tu ape?

chummy x penah men guli. mber2 pn x men. tp penah tgok adik chummy men. penah nk try men ng adik kt lua umah, tp segan sbb da besar gabok br nk try. hahaha

Al said...

Little Diary,
best kn dpt menang pastu kumpul guli byk2
tp lps tu xtau nk wat ape..haha

Chummy,
tu main keta kontrol
keta tu name dia tamia
tp dlu x pnh merase,da bsr br tau..huhu

da bsr tlg tgk2 je lah org main
klu rse nk men pon simpan dlm ati je
haha

gadisBunga said...

ape kata kite mulakan balik game ni.

sebenarnya GB pun baru tau cemana nak main guli bila baca entri ni. hihihihi

nadzirah aqilah said...

alamak rindunye nak main mcm nie. sekarang dah jarang nampak.. biasa petang2 lelaki conquer main guli, pastu pompuan main teng teng... kadang main sama, galah panjang tak pun konda kondi.. aisshhh.. rindu2..! hehehe

Al said...

huhu..zaman da brubah kan
x mcm2 dlu2 lg dah

YOUsoF said...

Sangat banyak kenangan manis dengan guli ni kan bro..

Mmg lame gile tak tengok guli, tengok budak main guli.. lagi lah....

Al said...

haha
cmane corak2 guli pon da lupe kn
lme sgt x tgk biji guli
agaknya da ade evolusi kot..

Dark Half said...

aku penah main guli yg dlm bulatan tu tp x lama gak sbb byk lg permainan yg best

bila dah pindah kl,dah xde dah main yg camni.aku rasa kalau nak maintainkan permainan tradisional ni,kena komersilkan cam mat saleh buat.jadikan manifactured toys.baru org berminat nak main blk kot

Al said...

hmmm..beza sgt dlu ngn skrg
dlu budak2 inisiatif sndiri je nk main ape2
skrg sume barang ade kat kdai
ade duit leh main

tp ngn cara komersialkn je la kot satu2nya cara nk maintain ssuatu permainan tu zmn skrg ni..

YOUsoF said...

hahaa... tau takpe. tapi kalau dapat simpan sebijik yang size besar pon ok la..

Related Posts with Thumbnails