Wednesday, December 8, 2010

Mainan Budak-Budak Dulu Kala



Teringat aku pada zaman budak-budak dulu. Masa masih sekolah rendah.

Masa tu aku fully duk kampong. Sekolah pon depan rumah jek.
Jadi banyak la bergaul dengan budak-budak lain. Tak kira laki ke pompuan, sume macam satu kepala. Nak main, sume diajak sekali. Masa tu kecik lagi, so xde ape yang nak dikesahkan.

Masa tu memang best. Macam-macam kami main.


Ok, aku mulakan dengan mainan masa aku kecik lagi. Tadika pon blom masuk lagi. Yang pasti aku akan malu klo aku ingat balik. Tapi aku tetap nak cite jugak. X kisahkan.

1) Main masak-masak

Haha. Ni mainan pertama aku jumpa. Main ngan adik ngan jiran-jiran. Kitorang create rumah sendiri pastu bagi watak sorang-sorang. Ade jadi ayah, mak, abang, kakak, ngan adik sume. Biasenya aku jadi ayah. Pastu mulalah berlakon macam family bahagia and start wat aktiviti. Gi cari pucuk-pucuk daun wat sayur, ade yang masak pakai tanah campur air pastu gaul-gaul dalam tempurung kelapa. Aku plak decorate rumah, cari alas tempat duduk, cari tali rafia wat kawasan untuk rumah kitorang.


2) Main Sorok-Sorok

Da besar sket stat main sorok-sorok. Cara dia sorang kena jadi pencari untuk cari sume yang menyorok dengan sebut nama skali. Kalo dapat cari sume orang, yang first kena jumpa ngan dia tu plak jadi pencari. Tapi kalo masa sedang mencari tu ade yang datang sentuh pencari sebelom sempat disebut nama maka dia kena jadi pencari lagi skali. Permainan baru dimulakan.

Nak stat dia plak ade 2 cara. Pertama dengan pakai one two juz. Ada yang panggil oosoom atau ooozooh. Buat bentuk macam batu, gunting, air, papan, pistol, burung sampai ke bentuk bukit pon buat. Sape yang kalah jadi pencari. Cara kedua pakai lai lai li tamplong atau lat tali lat.

kredit gambar dari blog hamzah ian
3) Polis Sentri

Polis sentri tu nama standard mainan ni. Kat Klate kitorang panggil main polis je. Cara dia wat dua team. Satu team polis satu team pencuri. Cara main dia opkos la polis kena kejar pencuri. Sampai kena sentuh badan pencuri baru kira kena tangkap. Tapi kalo pencuri sempat duduk, polis xleh wat pape. Nak main balik, pencuri lain kena sentuh yang duduk tadi. Bila da sume kena tangkap, barulah peranan team bertukar. Yang polis tadi kena jadi pencuri dan sebaliknya.


5) Lompat Getah

Yang ni biasenya budak pompuan yang main. Tapi aku kadang2 join jgk. Cara dia wat 2 team jgk. Satu team bagi wakil 2 orang pegang gelang getah yang disambung panjang, lagi 1 team lompat atas getah. Dia stat dengan paling senang dulu dari aras kaki, lutut, pinggang, bahu, telinga sampaila ke aras kepala.




6) Lontar Selipar

Yang ni pon main team. 1 team kena balik selipar yang da susun sampai jatuh lepas tu kena susun balik. Lagi satu team akan cuba tangkap sebelom dorang susun balik selipar tu. Kalo berjaya susun, kira menang, kena start main semula. Tapi kalo sume ditangkap sebelom sempat susun selipar, team tu kira kalah. Peranan team pun bertukar.
Tempat lain ade gak yang x pakai selipar, dorang pakai tin.



7) Congkak

Congkak sampai sekarang pon orang main. Beza dia skarang orang beli kayu lubang congkak tu. Kalo nak murah beli yang plastik je. Tapi aku dulu korek tanah je.Cari tempat teduh sket, pastu korek lubang congkak terus main. Buah dia plak samada pakai biji getah, atau guli.



8) Batu Selambut

Ada gak yang panggil batu seremban. Main pakai biji batu. Yang ni macam susah sket aku nk explain cara main. Tambah malas nak taip berjela-jela. Yang perlu tahu banyak step main benda ni. Sape yang sampai step paling tinggi kira menang.



9) Tenteng

Kitorang panggil main dekcok. Sebab kena lompat pakai sebelah kaki. Skarang aku pun da lupa macamana cara dia main.


Stakat ni dulu kot. Ohh baru aku pasan sume yang aku list ni boleh dimain oleh dua-dua gender. Nanti kalo ade masa aku wat untuk permainan lelaki saje plak.

Mainan masa dulu memang best. Seronok je main ngan geng-geng. Nak main pon xyah pakai modal besar-besar, cam skarang ni main pon sorang-sorang je macam anak buah aku ni. haha

23 comments:

salwaismail said...

main masak-masak paling syiok!
;))

||Jue-niy|| said...

smua list kat ats tu sy pernah main~
wuarghhh..bestnya zaman budak2 dulu..
boleh main sampai puas..~huhu.

rindu plak nak main smua tu ag! (",)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

hahahaha.. semua permainan tersebut juga aktiviti sy masa kecik.. tp budak2 skang tak mcm dulu. dulu apa ada hal bercampur.. tp skang kena alert la kalau dorang bercampur takut main kawen2.. ha! haru biru tu.. kita dulu main kawen2 takat sanding jer.. tp budak2 skang main kawen2.. kawen terus!

My Little Diary said...

salam,
hehe main kawin2 takder ke?? keke

saya dulu pun main bedal jer, ikut budak lelaki bermain... main guli.. hahaha...

Suhami Ahmad said...

dulu lagi best dari sekang kan...
moh skodeng versi atok lak
http://anaknegori.blogspot.com/2010/06/bersama-atok.html

beautiful_rose said...

zaman kita dulu permainan kampung memang seronok.main ramai2 yang tak kenal pun boleh jadi kenal.dari situ start nak berkawan.budak2 sekarang main game dok sorang2 kat rumah.sampai kawan sebelah rumah pun tak kenal.

9W2URY said...

tambahah....
-brambat tu jail,brambat duduk,pekong slipa.
hehehehhe.........

Al said...

salwa,
syok la masa tu blom tau pape lg
hehe

Jue-niy,
stakat blh rindu je la
nk merasa lg da x blh,da bsr..huhu

Lekat Lekit,
haha mcm2 da bdk2 skrg ni
dorg skrg semacam advance sgt la
klo x dikawal mcm2 blh jd.

Little Diary,
dlu maen kawen2 tu ade tp xpenah join
segan kot..haha

Al said...

Suhami Atok,
da bace atok punya versi
lain sket ngn kite
biase la kalo tempat pon da lein, lain la cara dia,ya x

Beautiful rose,
tu la pasal
zaman skrg sgt beza dah ngn dulu
xtau la lg spoloh taon camane jdnya

9W2URY,
haha
kang tlis camtu sume xphm lak nnt

Dark Half said...

aku dulu dibesarkan kat kampung gak,member2 aku majoriti dak2 melayu. jadi,aku pun x terkecuali dgn permainan2 yg kau sebut kat atas ni kecuali batu selambut aku x pandai. tp yg penutup botol tu aku pandai...lg satu,main lontar gelang getah

Al said...

penutup botol yg main jentik-jentik tu ek?lupe nk listkn

lontar gelang getah?
ape tuh?haha myb ko nk ckp lastik gelang getah ek
ikat gelang getah tu same-same
pastu wat lastik cicak
haha yg tu ak main
nk wat tu pon ingt lg camane

nulhazwany abdul malik said...

duk kat kg memang best..time wany kecik2 dulu pon men menda2 ni..

tak yah cakap, mmg teror. AHAHA

lasak sgt time tu. p bile nak men ngan kwn yg duk kt tmn, diorang tak reti. ceh. ! tah pape

da besa jgn harap la nak dpt men lgi, tengok leh la.

men pondok2 best gak ^^

~* chirpy_chummy *~ said...

hehe..mainan ni sume kt KL pn ade..chummy duk umah flet pn men gak. sume yg d katakan d atas kami men kt floor level memasing. tp kalo men polis sentri tu,or kejar2, kdg2 kiktowg men 2floor. kdg2 3florr.. br mengah lari..haha turun nek tangga.

even men baling selipar pn sama tau..men kt depan umah je..pastu lari kt corridor tu..org bwh konpem kate: "anak gajah mana laaa..lari ni" (tp bkn time chummy lari laa..)

- GC - said...

haha. sume game ni aku main. syok woooo.

Al said...

Wany,
bestkn duk kt kg
sume bende main
kat bandar lak depend gk la
ade yg pandai main ade yg x

chummy,
siannye duk kt kl
kena main kt koridor ek..huhu
mesti syik kena marah ngn org je sbb wat bising kan

GC,
hmmm..mmg la syok time dlu2 tu
tp sedih sume da berlalu..huhu

Anonymous said...

Perlu untuk menjaga pengujian blog saya. Tidak bekerja seperti yang saya inginkan belum. Thx untuk tema tersebut. Mungkin ini akan mendapatkan tambang untuk terlihat lebih baik.

Dark Half said...

anon ni ckp per?

bukan lastik, bro.itu aku tau sebut.ini yg lempar2 getah kat palang kayu tu...haihh...lupa nama permainan ni.tapi kalau menang gelang getah sampai ke bahu la...

paling best permainan curi rambutan kot.pastu tuan kebun dtg ikat kat atas pokok..lulz (ketawa berzikir yg aku mula praktikkan skrg) lulz..lolz..

IMANSHAH said...

main polis sentri..aku kuat lari, mana depa larat nak ligan

Al said...

Dark,
ntah hape anon tu ckp,ak xtau
mcm translate trus dr gugel je

ok ak xdpt tgkp mainan yg ko cube describe tu
kt tmpt ak xde kot

gler nakal ko penah kene ngn tuan kebun
ak amik kat kebun sndiri je..haha

p/s;x mnt ak gelak camtu...


Imanshah,
dulu blh la lari2 ni
tgk skrg leh lg x
haha

~* chirpy_chummy *~ said...

a'ah..mmg slalu kn marah pun..teehee
owh,br pasan, roundest xde dlm list ek? wohooo~ i lykkeee roundest.. penah men x? syiok glerrr men roundest woo.. tp xde la men kt koridor bnd alah tu.. itu kn turun bwh,men kt padang la..kdg2 men layang2 kt padang. wohooo~ besh besh.

mainan getah yg cam dark kate tu pn ade, cuma itu bese dak laki kot men.

p/s: me kalu balik kg (sekali setahun je tym tu balik kg..hukhuk), konpem ajak kazen2 men masak2. siap bt api btol2,guna sabut kelapa, msak megi.pastu sakit pyot.deng!

Al said...

roundest?
yg mcm baseball tu kan
ade je main tp tu igtkn game dak2 laki je
kitorg mne pggil roundest, tp 'bola katok'
rsenye kt klate sume pggil camtu
lps ni kot wat entri br psl ni hehe


siap wat api betol ngn masak megi skali tu da bkn main masak2 lg
tu masak betol2
blh plak smp camtu
kan da skit perut
haha

Amirez said...

terkenang zaman kanak-kanak :)
dulu macam2 permainan muhasabah ada. boleh rapatkan hubungan dgn kawan2.
tapi budak2 sekarang ni main game sorang2, kawan pun tak ramai mana

Al said...

huuu
zaman dah berubah..

Related Posts with Thumbnails