Thursday, December 16, 2010

Nak Sangat Mati?


Aku sket tertarik bile ade orang masuk blog ni dengan keyword alviss kong.Siapa alviss kong? Ape kena mengena dia dengan blog ni? Padehal aku x penah sentuh pon pasal tu, ni je baru nak tulis.


Kalo nak kira, rasenya ramai yang x pasan pasal tragedi tragis dia tu. Sebab x mendapat liputan pon dari berita atau akhbar perdana. Sekadar di akhbar berbahasa cina je. Tapi banyak yang menarik sbenarnya tentang kisah dia tu.



Setelah menulis status-status terakhirnya di facebook, pada 9 Dis 2010 dia didapati mati dipercayai terjun dari bangunan tingkat 13 Ketumbar Height, Cheras. Sungguh sadis kan. Ini hanyalah salah satu kisah bunuh diri di Malaysia,walhal banyak lagi kjadian sperti ni berlaku. Jadi kenapa dia bunuh diri?

Dalam kes ni mungkin kita boleh faham kerana dia bukan orang Islam. Hanya akibat cinta ditolak  terus saje mengguna jalan pintas membunuh diri. Bagaimana kita yang menganut Islam sendiri?

Aku yakin sume sudah tahu akan hukumnya kan. Bunuh diri adalah dilarang sama skali,walau seperit mana pon dugaan di dunia ni, sebab dunia hanyalah tempat sementara untuk menguji sejauh mana keimanan dan ketaatan kita kepada Allah SWT.

Diriwayatkan dari Jundab rs. : Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, “seorang lelaki terluka dan bunuh diri, maka Allah berkata, “ hamba-Ku mendahului-Ku dengan membunuh dirinya sendiri maka Aku haramkan syurga untuknya”".

Apapun ingat mati itu perlu, supaya kita sentiasa ingat siapa kita, dan berapa banyak sudah amalan kita. Bila kita ditakdirkan untuk mati, masa itulah patut harus terima seadanya sebab itu adalah ketentuan-NYA. Tapi selagi kita belom dicabut nyawa, selagi itu kita akan teruskan kehidupan di dunia yang sementara ini.


sumber: ohtidak.com

11 comments:

Robot | Sakti said...

ishh..

bunuh diri rupanya.
kekecewaan itu merbahaya.

THE LEKAT LEKIT STORY said...

ada baca pasal tu di blog kamu kalau tak silap.. byk sgt blog sy baca.. so kdg2 sy tak tau blog mana yg sy baca. Tp pasal kes tu bila kamu buat entry ni confirm la blog kamu la kot sy baca

Dark Half said...

people make mistakes
but this one, can't be undone..sad but true

Al said...

Robot Sakti,
kekecewaan klo x disalurkan dgn cara btol camtu la
gna jln singkat je tau trus bunuh diri
mmg ptut pggl pengecut kot

Lekat Lekit,
mne ade,x penah pon wat entri psl ni sblm ni
ntah,plik gk camane leh msuk sini

Dark,
btol2
msih rmai yg bpikiran singkat

beautiful_rose said...

tak faham kenapa orang suka sangat cari keyword yang pelik2 kat blog.blog aku pun sama...padahal tak pernah pun buat entry macam tuh.

CinderLaLa said...

Pelik...betul2 berfikiran singkat...

ingat kn apa laa kisah Alviss Kong ni...x penah dgr pn...hee

Heidi Shafiq said...

hahaha.. aku suke tgk keywords aku gak.. klaka je dorg ni search..

Al said...

Beautiful_rose,
haha manusia mmg pelik kan..

CinderLala,
mmg ksh ni rmai xtau pon
ntah tv nape x ltk dlm brita dorg

Heidi Syafiq,
mcm2 perkataan kan
nak2 blog yg glamor2 tu
ak rs owner bace keyword je pon da gelak sakan

Afzainizam said...

★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami.

mati bunuh diri tu tak akan masuk syurga beb....

bunuh diri tu singkat punya otak

cik 18 said...

sebab tu kita yg Islam kne syukur bila dilahirkan dalam Islam...

cinta Allah cinta hakiki...bila sedih, kita doa, kita mohon, kita mengadu, kita menangis kepada Allah...Dia dengar, Dia lihat, Dia tahu ape yg dalam hati kita..dan Dia buat sesuatu untuk kebaikan kita...

Anonymous said...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel

Related Posts with Thumbnails