Tuesday, March 29, 2011

Siri Rekreasi: Cabaran Orienteering


 

Masa: 25 - 27 Mac 2011
Lokasi: Pagoh, Muar, Johor

Percaya atau tidak ini kali pertama aku masuk pertandingan orienteering. Selama ni hanya tahu dan praktis sket2 je, real competition tak penah masuk. Tenyata  cabaran pertandingan sebenar tak seperti yang kita jangkakan. Bukan stakat stamina yang slack, benda basic pon boleh terlepas pandang bila sudah kelam kabut pada hari pertandingan. Nak kata apelagi, experience tu sangat penting.

Kami sampai di Pagoh sehari sebelom pertandingan dan terus ke IKBN Pagoh untuk menginap di sana. Setelah saja sampai, kami diberikan taklimat ringkas sebelom dinasihatkan tidur awal bagi persediaan event pagi besoknya.

Pukul 7 pagi keesokan harinya kami siap bersedia untuk ke Komplek Sukan. Para peserta menaiki bas dengan perjalanan mengambil masa 5 minit sahaja.

Kami sampai di Komplek Sukan Pagoh bersame lebih seribu orang lagi peserta yang sertai pertandingan ni, memang ramai. Aktiviti pertama di situ adalah senamrobik dan sekitar pukul 10 pagi perasmian kejohanan dan pelepasan peserta dilakukan.

Pertandingan orienteering ini dijalankan di kawasan sekitar pekan Pagoh meliputi beberape buah kampong seperti Kg Kelompang, Kg Paya Redan dan Kg Paya Pagoh. Berpusat di Kompleks Sukan Pagoh, para peserta diberikan masa total 4 jam untuk menghabiskan kesemua 40 checkpoint dalam keluasan kira-kira 20 km persegi.


Team 037 sedang posing lagak juara
Bekalkan tenaga anda secukupnya!
No 1 dilepaskan tidak bermakna akan dapat jadi juara pertandingan ye.
Bersemangat berlari walau dalam cuaca panas terik waktu tengahari.
Yeaaa..mission accomplished!
Gerai2 tepi jalan kt sini sangat untung ngan jualan air hingga tak lekang tangan layan customer. Tp sian kacang tanah tu tak terusik langsung.
Letih sangat ke bang?
Akan kami kenang Pagoh untuk selamanya.
Untuk keseluruhan aktiviti, team kami dapat kenalpasti beberape kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dilakukan untuk aktiviti akan datang.

1) Stamina tak cukup fit. Ini masalah utama team kami sehingga dapat kutip separuh je daripada keseluruhan CP. Stakat pandai guna kompas dan boleh bace peta blom memadai untuk orienteering.
2) Dalam keadaan kelam kabut menyalin lokasi CP dalam peta, boleh tertinggal salin 3 CP. Ini kesilapan bodoh namanya.
3) Walaopun sudah diingat berkali2 sebelom ni bahawa ini adalah Skor Orienteering, kami terlepas pandang untuk mendapatkan CP yang tawarkan markah tertinggi terlebih dahulu. Hasilnya kami hanya dapat CP yang bermarkah rendah sahaje antara 10 hingga 30 dan langsung tak menjejak kaki ke CP yang bermarkah paling tinggi iaitu 50 markah.

Apepon terdapat juga kebaikan daripada kejohanan kali ini.

1) Sudah tentu adalah experience yang kami kutip pada pertandingan pertama kali ini. Banyak yang kami dapat dan belajar.
2) Kami dapat bajet masa secukupnya dengan masa yang kami ambil selame 3 jam 58 minit, kurang 2 minit daripada masa sebenar. Memang kami bangga skali. Kalo terlebih masa akan kena penalti sehingga boleh disqualified tau.
3) Kali ni tak ade dummy CP so sedikit menyenangkan pencarian kami.
4) Aku berjaya aplikasikan kemahiran baca peta dengan menggunakan jalan shortcut ikut ladang kelapa sawit..yeeha

Apepon ini adalah pengalaman terbaek aku. Memang memenatkan terpaksa berlari dalam panas terik tengahari, atas jalan tar plak tu, abes panas kaki. Tapi bila diingat balik itulah specialnya pengalaman kali ini selain dapat habiskan hari hujung minggu dengan jayanya. Namun jika ditakdirkan boleh join lagi untuk masa akan datang, mungkin perlu consider untuk masuk team teknikal plak kot..hehe 

akan bersambung..

17 comments:

salwaismail said...

sy tak reti guna compass. sesat. T.T

ghost writer said...

tapi tetap seronok bukan..biar letih takper,janji kenangan di pagoh sangat berharga.

pagi tadi ada siaran tentang pendaki gunung professional diketuai oleh datuk khalid yunus..taknak join dowang ker,pengalaman selama 3 tahun dalam pendakian amatlah dialukan..

Al said...

salwaismail,
itu blh bljr maa..haha
da penah msuk orienteering ek..

ghost,
yup..pengalaman kt sane amat berguna

ohh ade ek td?yg tu dr kembara negara, dorg siap nk g everest plk bln 4 ni,senior2 adela gk yg masuk. ak stakat join grup2 kcik je..

~AmyLiana8886~ said...

pertandingan apa tu.? xpernah dengar? huhuu..lagi teruk kan..

Al said...

ptandingan ni mcm xplore race gitu
cme dia pkai peta ngn kompas utk cri checkpoint

xpe,rmai je yg lom tau
game x famous la katekan..

- GC - said...

first time dgr perkataan orienteering. orientasi penah lahhhh.. haha

madammondoq said...

salam..

nice blog..
nak tahu tak apa yg setiap malam..malam pertama?
salam singgah ke blog saya..

TQ

Janggel said...

huhuhu canerla gayanyer guna kompas tu yer...aku kalo g memana ikot gerak hati jer...hehe

Qaseh dalia adelia said...

gud luck bro..mcm bez je ..

Al said...

GC,
apelah ko GC, orienteering tu lbh krg orientasi la,tgk pkataan pon da tau
hehe..grau

madammondoq,
mcm mnarik bunyinya..hehe
tq sudi singgah gk

janggel,
pkai gps sudah..heheh

Qaseh,
uihh mmg best, tmbh2 lg klo dpt hadiah
tp da x dpt nk wat cmane..huhu

gadisBunga said...

mmg salute dgn ko. sgt salute!

maya amir said...

orienteering? hmmm..tak epnah dgr..camne ye? mcm explorace? wahhh kalau ye, best aaa:)

Dark Half said...

penah main orienteering ni masa BTN
skill baca kompas kena master, baru smooth

balik gunung stong nanti, kasi update la

zazaw said...

aku failed sungguh pegang natang tuuu
HAHA

toge said...

hahaha..sronok baca blog ko bro...kira xsia2 la usaha KPTM buat benda nie n rase berbaloi gak la aku bersusah payah tuk setup route nie...anyway satu pembelajaran yg baik...hope jgn serik tuk masuk lg k...

from
-toge-
headoftroublemaker

Al said...

gadisBunga,
hmmm..tu pujian ke?ak fobia ngn pujian..heheh

maya amir,
uish..nmpk mmg cam best
bl sndiri join taulah cmane..seksa la gk..

dark,
ko pon penah join btn ke?haha

ak br blk la ni,smlm rilek2 kt kg dlu..

zazaw,
haha..xde apelah,sng je pon
da prektis sket2 ok la

toge,
woih..geng troublemaker pon dtg sini ke,trimas
apepon korg bjaye mnage ptandingan ni ngn jayanya,salute,bj pon rare
lpe nk mntk hint route aritu..hehe
btw,kim salam kt en. epul,kitorg knl ms kt redtma dlu..

Jane said...

Arggggggghhhhh stressed mencari idea nk buat check point orienteering esok... jd peserta mmg syok, nk anjur adududu

Related Posts with Thumbnails