Monday, February 21, 2011

Di Rumah Itu



Skali skala bertandang ke rumah sorang sedare, tertarik ngan minatnya membela burung. Setiap petang, selepas balik keje, terus bersiap untuk ke hutan atau kaki bukit berhampiran, semate-mate untuk memikat a.k.a menjerat burung. Berbekalkan jerat dan seekor burung umpan, begitulah rutin hariannya bertemankan kawan2nya yang berkongsi hobi yang same. Segala-galanya adalah kerana minat. Same jugak blogger, kerana minat dan passion juga kita menulis blog, walau ape pon tujuannya, ye dak?











24 comments:

ghost writer said...

ape pun ia tetap dijadikan satu hobi..tak kira kita obses ngan hobi tuh atau sekadar sampingan...

dalam banyak2 burung tuh ada tak yang leh bersiul dengan sedap?

Al said...

hmmm..hobi tetap hobi kan

burung tekukur mmg dinilai berdasar suaranya,siap ade pertandingan lg

e. indah said...

erm tak berapa suka burung dalam sangkar ...ruang yang limit untuk kejadian yang dbekalkan sayap untuk jauh terbang ....

URY said...

Bagus jika kita ada hobi, masa terluang dpt diisi. Memikat burung pun best jga, dpt bermesra dgn alam.

Al said...

e. indah,
yup, azalinya ptut bgitu, ak stuju

tp khidupan ade pelbagai jenis,ragam dan sketsa tersendiri,sumenya bdasarkn pemikiran kita
sme jgk kontek di zoo bkn?wlaupon tjuannya adalah berlainan

URY,
point yg bgus,wlaupon caranya blh dipersoalkn..huhu

Cik Anis said...

npe ade burung yg mcm ayam serama,,cantik..

xteringin ke nk bela burung?
betul tu,dari minat terus jadi hobi.tapi blogging tu leh jadi hobi gak ke?

Al said...

tu burung merpati la cik anis, yg tu jenis ekor terbukak/mengerbang ..erk ntah org pggil ape

nk jgk bela,tp nk biar dorg terbang bebas kat kwsn rumah,best tgk suasana mcmtu,dlu penah ade, tp skrg x bkesempatan lg
anyway,mnt merpati putih sbnarnye..hehe

blogging?depend la kot..

REPUBLIK N9 said...

memikat burung dan memikat wanita, sama2 best dan perlu enthuasis ha3

Al said...

hah..btol tu
smangat yg tinggi itu perlu
igt aktiviti memikat tu sng?haha

e. indah said...

hehhee sebab tue saya tak suka pergi zoo...saya pandai nangis di zoo hhhaha... ; p

tapi haiwan2 di zoo tue model2 ala2 glamor gitu kan hheheh at least ada kumpulan yg meminati ...
yg kat burung terkurung dalam sangkar rumah, hanya menghibur tuannya dengan siulan2nya ...atau mungkin hanya untuk hiburkan dirinya .....

Al said...

owh ok, respek pdirian kamu cik e..

haha jgn ckp yg kat zoo lbh baik sbb lg glamor.well, brp rmai yg mnt tgk x mggambarkn btape gembirenya burung itu kan.

ok rsenye dh mkin mlrat ak mrepek..

- GC - said...

boleh buat zoo burung.. keh2x

Muhammad Burn said...

suka jugak burung. tp layan ikan laga lagi.

DeLancrettLurpak said...

Dulu abah saya bela burung.. tapi sempat 2 ekor je la.. sebab semua burung mati terkejut, kucing jiran sebelah asik kacauuu.. cisss!!!

beautiful_rose said...

suka tengok tapi tak suka bela.
sebab tak boleh nak peluk timang2 macam kucing.pastu kesian kena kurung dalam sangkar...huhuhu

skandaLdariLangit said...

obses menjadikan hobi. hobi menjadikan satu obsesi.

Yunus Badawi said...

Salam kenal.

Terima kasih singgah ke blog saya tadi. Ali mesti dah masuk kategori blogger tegar hehehe

Al said...

GC,
klo kat rmh2 bsr dan mewah leh la nk wat zoo pon
ni kat rmh kg je,bela cara kcik2

Muhammad Burn,
ni mesti salu msuk bendang/parit cri ank ikan kan..ikan karin ko?

DeLancrettLurpak,
sian kn..
biase tu la mslh bile nk bela burung,kne pstikan xde kucing
dlu penah gk sekor brung kna ngap ngn kucing,dlm sangkar dah tu..

Al said...

beautiful_rose,
huhu..
tp dlu mse bela merpati blh je nk gosok2,usap2
ntah nape lg suka burung dr kucing

Macy,
x sume gk blh jdkn hobi sbg obsesi
kdg2 hgt2 tahi ayam je

Yunus Badawi,
trimas jgk dtg kembali
salam kenalan

asmaroro said...

yes i agree with you :) blog because of passion to write!

Dark Half said...

burung yg ada calit merah kat pipi tu cam rare jek..sape ek nama dia?

Al said...

asmaroro,
we have the same thought then
but the diff. is that u are more passion than me in writing

Dark,
nmenya si merbah
tp dlm loghat kelate plak mokboh..

apik pehe said...

dulu penah bela burung..tp x tahan lama..x reti kot..lepas je camtu..huhu

Al said...

dia kene ade minat br boleh wat bro,hehe
xpe,byk bende lg yg kita leh wat kat dunia ni

Related Posts with Thumbnails