Saturday, February 12, 2011

Aku Nak Berenti Kerja



Ceritanya macam ni

Tengah sibuk aku mengemas, tiba-tiba gril dah siap tunggu nak cat yang kat belah kiri pulak tumbang ditiup angin. Sibbaik belum cat. Kuat betul angin ni lately, ke memang skrang musim angin monsoon barat daya kot, try refresh balik ingatan study geografi form 3 dulu, tapi tetap gagal sebab daya ingatan aku makin dilemahkan dengan desakan idup tak menentu ni. 

Bile da jadi macam ni, aku teringat zaman kegemilangan aku mase skolah dulu. Sape tak kenal aku, Tanya je sape Wan Hebat, sume angguk kepala. Even makcik cleaner yang tak penah tegur orang tu pon tau sape aku. Pengetua skolah ape lagi, dia yang memula rapat ngan aku bila aku johan pertandingan public speaking, bile team bola tampar aku lak jadi johan peringkat daerah, ape lagi, macam-macam dijanjikan pada aku. Nak cari awek? Skali petik berduyun-duyun datang, dorang yang akan cari aku.

Lepas spm, aku nak try bende baru. Aku lepak ngan geng-geng indie, tiap mase aku turun gig. Zaman heaven katekan, takde orang nak pakse aku. Makbapak aku dorang tak penah kisah, hal dorang pon tak penah setel, ni plak nak tau pasal aku, mimpilah. Hasil terbace komik mase lepak ngan geng, aku terpikir nak wat zine. Bukan ape, aku pon minat jugak mnulis sket-sket, lagipon bakat yang ade baik aku gunakan sebelom ditarik balik.

Tapi keje aku tergendale bile tempat aku syik kena rush ngan pihak berkuase je. Last-last makin takde orang datang gig, tempat aku makin sepi, aku pon fedup. Mujurlah satu hari aku dapat offer masuk u. Tawaran datang tepat pada masa aku tak pasti nak wat ape, aku jadi bersemangat nak belajar balik sebab nanti aku nak idup aku bahagia. Semangat aku berkobar-kobar masa tu.

Tapi tu sume kisah dulu-dulu. Skrang aku sedang usahakan kudrat yang termampu je untuk idop. Aku rase menyesal,..


B)   aku nak cari balik geng-geng aku dulu, mane tau dorang da jadi bisnesman berjaya, boleh gak aku cari lubang nak buat bisnes. (aku tag Cik Azreen)


*******************************************************


 Aku nak berenti kerja.


Aku selalu kena basuh dengan tauke. Dia kata aku ni lembab dan buat kerja terhegeh-hegeh. Dah dia yang kasi kerja banyak dan rumit-rumit kat aku, sapa suruh? Dah tu, tengah aku buat ni, dia suruh tu. Tengah aku angkat tu, dia pesan jangan lupa buat yang ni. Huru haralah kepala hotak aku ni. Semua nak kena buat. Aku dah fedap. Aku berangin.

Aku tengah membengkokkan besi 3suku hollow nak buat design grill projek Rokan 2 tengahari tu. Tetiba tauke datang dengan muka bengis. Dia mengaum-ngaum pasal customer yang marah dia sebab awning yang kami pasang minggu lepas tu kabarnya bocor. Aku tarik muka buat taktau. Bukan bab aku. Tu bab budak-budak yang pasang awning lah. Aku welder. Apasal pulak tauke nak mengamuk-ngamuk kat aku?

Dah tu dia semakin menjadi-jadi pulak tengok muka aku. Aku pun apa lagi, menjawablah. Dia lagi naik hangin bila dia dengar aku jawab itu bukan kerja aku. Dapatlak yang tukang pasang awning dalam projek yang tu haritu, adalah adik dia yang lepasan U tu. Emolah dia kejap. Tangtang tu lah di nak hungkit cerita lama. Siap icing dengan cerita aku mintak advance masa takde duit nak beli susu anak aku dulu. Aku buat practice swing tennis dengan besi hollow yang bengkok macam pencangkuk tu, cuba mengalihkan api kemarahanku ke arah bumi.

Mamat tu tak jugak berenti membebel. Siap main tuing-tuing bahu aku lagi. Mataku terasa barai dek marah. Telingaku mula berdesing. Aku menguatkan grip pada batang besi.
------------------------------

Aku...menahan marahku dan mendengar bebelannya sampai habis. Nak buat camner? Aku ni kan machai? Camana amrah sekalipun aku ni, aku kena simpan dalam hati selagi aku tak dapat kerja lain. Kalau tak kang, apa anak bini aku nak makan? Rezki memang Allah kasi, tapi yang pasti, aku belum maqam tajirid lagi.

Setelah penat berceloteh, tauke masuk dalam. Agaknya dia memang bad mood agaknya. Setelah menyampaikan pesanan berdarah dari taukeku itu kepada budak-budak awning, dan memaksa mereka pergi tengok rumah customer tu, ku meneruskan kerja aku dengan aman sampai petang. Petang nampak nak ujan. Hari pun dah gelap. Aku cuba menghabiskan gril projek ni semampu aku. Aku solat Asar pukul 530 lah.

------------------------------

Tengah sibuk aku mengemas, tiba-tiba gril dah siap tunggu nak cat yang kat belah kiri pulak tumbang ditiup angin. Sibbaik belum cat. Kuat betul angin ni lately, ke memang skrang musim angin monsoon barat daya kot, try refresh balik ingatan study geografi form 3 dulu, tapi tetap gagal sebab daya ingatan aku makin dilemahkan dengan desakan idup tak menentu ni. 

Bile da jadi macam ni, aku teringat zaman kegemilangan aku mase skolah dulu. Sape tak kenal aku, Tanya je sape Wan Hebat, sume angguk kepala. Even makcik cleaner yang tak penah tegur orang tu pon tau sape aku. Pengetua skolah ape lagi, dia yang memula rapat ngan aku bila aku johan pertandingan public speaking, bile team bola tampar aku lak jadi johan peringkat daerah, ape lagi, macam-macam dijanjikan pada aku. Nak cari awek? Skali petik berduyun-duyun datang, dorang yang akan cari aku.

Lepas spm, aku nak try bende baru. Aku lepak ngan geng-geng indie, tiap mase aku turun gig. Zaman heaven katekan, takde orang nak pakse aku. Makbapak aku dorang tak penah kisah, hal dorang pon tak penah setel, ni plak nak tau pasal aku, mimpilah. Hasil terbace komik mase lepak ngan geng, aku terpikir nak wat zine. Bukan ape, aku pon minat jugak mnulis sket-sket, lagipon bakat yang ade baik aku gunakan sebelom ditarik balik.

Tapi keje aku tergendale bile tempat aku syik kena rush ngan pihak berkuase je. Last-last makin takde orang datang gig, tempat aku makin sepi, aku pon fedup. Mujurlah satu hari aku dapat offer masuk u. Tawaran datang tepat pada masa aku tak pasti nak wat ape, aku jadi bersemangat nak belajar balik sebab nanti aku nak idup aku bahagia.

Tapi tu kisah dulu. Skrang aku sedang usahakan kudrat yang termampu je untuk idop.

17 comments:

MM said...

sama. desakan hidup tak menentu!

Janggel said...

uishhh nak benti keje??? sabo .
biasala tekanan hidup tu ujian dari Allah.

::asue:: said...

setuju dgn marini..

Irwan said...

dari sini Al, kita dapati bahawa pengomen kat entry ni setakat ni, tak pedulik pun dengan sejarah kau (link yg kau taruk) dalam memahami apa yg kau cuba sampaikan.

diorang baca sekali imbas, pastu bagi komen yang selamat...hehehe

diorang sekadar blogger

bukan bloggeroo..kahkahkah

anyway, great entry! kau dapat markah penuh!


jangan lupa bagitau orang yang tag...(untuk pastikan link kau lengkap)...

Dark Half said...

cool & slamber sepertimana Al :)

@scuba
sebabnya, org tak suka baca entry panjang2, scuba

Pena Marhaen said...

aku dah kena tag!!..aku tgh buat draf nak sambung cerita ni..adoi!!mau dua tiga hari baru boleh buat entri ni..hehe

Suhami Ahmad said...

atok da siap..huk huk

http://anaknegori.blogspot.com/2011/02/aku-nak-berenti-kerja.html

Al said...

Marini,
kamu lain,hidup kamu sudah teratur skali
hny kamu yg melihat ia dr sisi yg kelabu mungkin

Janggel,
acah saje..haha

Sue,
kamu pon terdesak jgk ke
mgkn ptut kawen lbh awal kot..haha

Al said...

Scuba,
xpe,ak trima seadanya
lgipon mereka itu kawan lme ak
dtg blog ni pon dah ckup bg ak

Dark,
haha
lain org lain caranya
kau perlu trima sume keadaan itu

Al said...

Pena Marhaen,
thanks cube wat jgk
klo ade yg x puas ati salahkan Scuba yg reka bende ni
haha

Atok,
tq atok
ko mmg terbaek!

Pena Marhaen said...

aku dah siapkan versi bunuh diri tu..hehe.
aku cuba buat setakat yang aku mampu dan aku dah kenakan blogger lain plak..hehe

Al said...

haha
tag saling mengenakan
x leh blah

Irwan said...

inilah hukum tag yang sebenarnya dalam blogging, tapi bebudak salah anggap..


tujuannya macam mlm jugak...hehehe

memandangkan operasi piramid berjaya, apakata kita cuba, ye tak?

anyway Al, you know your readers well! congratulations!

Dark: ada orang tak suka baca wham-bam-thank-you-mam, ada orang suka baca pepanjang. Ikut crowd. Tapi aku ambik ansihat kau untuk mengoptimakan lagi optimus prime...

BonekadalamChermin said...

harharhar

mau tahun depan baru siap karangan aku ni...

Al said...

Scuba,
ape-apelah
ak ikut naluri je wat ni
x ksh sgt jd mlm ke ape..huhu

Bonekadalamchermin,
fuhh..pnjg btol ak nak tlis nme ni

thanks sudi amik kisah
xksh siap bl pon
ak main tuding je suh smbung tag ni
nmpknya ko mgsa istimewa tu

harharhar jgk

blog-tips-kurus said...

errkk, homework ni ade tarikh luput ke tuan? da ckp dgn 'atok', bdk UPSR (A) tu x dpt join. Besok & lusa bdk tu ade kusus 5S. Sabtu-Ahad, dia mesti blk kg jumpe ibu bape dia. Isnin-Rabu pula dia kena join bengkel di luar daerah. (mcmlah bz sgt kan?!). STK :-)

Al said...

haha
atok ckp ok kire ok la tu
tp mmg bz btol nmpk..hehe

Related Posts with Thumbnails