Friday, July 22, 2011

Memperkenalkan....'Air Traffic Control'


Apekebendenye air traffic control ni hah? Ade sape penah dengar? haha. Rasenya ramai yang blom tau kan, tp mungkin ade jugak yang dah tau, siap nak wat kerjaya lagi. Air traffic control (ATC) atau dalam BMnya kawalan trafik udara adalah suatu perkhidmatan yang diberikan oleh pengawal di darat yang mengarah pesawat di atas tanah dan di udara. Tujuan utama sistem ATC di seluruh dunia untuk memisahkan pesawat untuk mengelakkan perlanggaran, untuk mengatur dan mempercepatkan aliran lalu lintas, dan untuk menyediakan maklumat dan sokongan lain untuk juruterbang apabila mampu. Skema kan..nah itulah dia perihal ATC yang ditranslate terus dari wikipedia.

Anyway, alkisahnya entri ni ditulis sebab nak kongsikan lawatan aku ke tempat aktiviti ni je. Nama tempat tersebut ialah Department of Civil Aviation (DCA) kat KLIA. Ni masa aku sebagai student electrical lagi, bila tu? Lamaaaaa sudah..hehe

Kat sini dia ade 1 menara kawalan setinggi dalam 30 tingkat. Kat atas menara ni lah, iaitu di bilik kawalan di tingkat 29, pengawal lalulintas udara ni wat kerja mereka mengarah kapal terbang yang nak mendarat kat KLIA tu. Walaupun namanya adalah pengawal, namun ni kerjaya profesional tau. Nak kerja ni perlu ada ijazah baru dapat. Dan bukan setakat KLIA, kat LCCT pun diorang jaga. Banyak tu nak handle pesawat.


 

Sekarang jom tengok ape yang ade kat dalam bilik kawalan tu.








So ade sape-sape berminat nak wat sebagai kerjaya masa depan?

7 comments:

beautiful_rose said...

buat kerjaya? mungkin tidak....

chirpy_chummy said...

da anta ke resume? haha

Al said...

rose,
x mnt ek..sbnarnye keje dia relek je..

mar,
takde anta pon sbb kite sndiri pon x mnt..hehe

Anonymous said...

nak tau apa yg diaorang cakap/tengok..pegi sini...
Lumpur ATC

Laurina Liew said...

leh tau x, korang bt lawatan ni, tulis surat hantar kepada siapa ek? bab batch kitorang pun nk bt lawatan p atc... cuma stuck.. x tau nk htr surat pada siapa.. hrap dpt tlng kami...

Al said...

Laurina,

da reply kan kat fb.gud luck.best kat atas tu

Mohammad Fikri said...

Assalamualaikum,

Bolehkah saya nak dapatkan maklumat bagaimana proses untuk nak buat lawatan ke manara kawalan trafik udara ni ? Perlukah saya membuat surat rasmi kepada DCA ? Dengan siapa saya perlu hubungi ? Terima kasih

Related Posts with Thumbnails