Monday, December 19, 2011

Gunung Popular Di Cameron Highlands


 
Gunung Berembun a.k.a. Beremban (nak bezakan Berembun di Terengganu) merupakan gunung yang sering didaki pengunjung di Cameron Highlands. Berbanding gunung lain di Cameron Highlands seperti Brinchang (yang ni mungkin paling popular sebab boleh naik dengan kereta), Irau, Jasar, Perdah mahupun Mentigi, Suku serta Yellow dan Pass, Berembun menawarkan lebih tarikan seperti trek yang boleh dikatakan santai dan masa yang singkat untuk sampai di puncak, mempunyai empat trek berlainan dan yang paling utama, di kakinya terdapat tapak perkhemahan sempurna dan selesa, iaitu Kem Sungai Pauh.

Pada hujung 2 minggu yang lepas, kumpulan kami yang terdiri daripada beberapa orang geng lama telah berkunjung ke sini mengiringi kelab lama kami iaitu  Kembara Kesatria, maklumlah rindu lama sudah tak berjumpa sejak masing-masing ada hal sendiri sekarang, kira macam reunion jugak lah ni. Aku yang dari Shah Alam bertolak sedikit lambat dan sampai di Kem Sungai Pauh pada pagi 10hb. Walaupun tidak pernah sampai ke sini, namun kami sampai dengan selamat tanpa sesat sebab sedia hafal jalan ke sini berdasarkan pembacaan di blog kawan-kawan pendaki. Lagipun jalan ke sini tidaklah begitu merumitkan.

Untuk sampai di Kem Sg Pauh, dari jalan utama Tanah Rata-Brinchang, anda hanya perlu masuk simpang samada sebelum atau selepas padang golf, tidak kira anda dari Tanah Rata ataupun Brinchang. Kemudian anda akan melalui satu roundabout kecil dimana anda perlu mengikut arah ke Taman Sedia berdasarkan signboard di situ. Sebelum sampai di kawasan perumahan Taman Sedia, terdapat satu selekoh yang mana akan ternampak pintu gerbang tertulis Jabatan Hutan. Anda hanya perlu masuk kesitu sehingga sampai di balai pengawal dan masuk simpang kiri selepasnya untuk ke tempat parking Kem Sg Pauh.Untuk menginap di sini, bayaran masuk RM5 seorang dikenakan namun baru-baru ini, terdapat geng yang dikenakan RM10 seorang, tidak pasti kenapa.

Bila masuk sahaja ke kawasan kem, suasana nyaman dan dingin mula terasa. Malah jika mulut berasap semasa bercakap adalah perkara biasa di sini, tambahan lagi di waktu pagi. Di sini juga disediakan pelbagai kemudahan seperti tandas, bilik mandi, surau, gazebo dan tembat bbq, selain tapak khemah. Malah bekalan elektrik juga disediakan di surau dan gazebo di situ. Jadi anda tak perlu lagi risau mencari tempat untuk cas bateri telefon bimbit anda.





Selepas bersarapan, kami yang seramai lebih kurang 100 orang pun mula mendaki pada 8.45 pagi. Guidenya hanya seorang jurulatih yang pernah datang mendaki pada beberapa tahun yang lepas. Pendakian kami bermula di belakang kem iaitu melalui Jungle Walk No. 6. melalui kawasan berlopak di permulaan treknya. Checkpoint 2 iaitu Persinggahan PLB berada kira-kira 2 km di hadapan.


Kami sampai di Persinggahan PLB dalam masa sejam. Di sini terdapat satu bangsal yang sesuai untuk rehatkan diri buat seketika. Dan di sini juga terdapat simpang untuk turun ke Mardi melalui Jungle Walk No. 5.



Kami teruskan pendakian dan dalam masa 15 minit kami bertemu lagi satu simpang yang mana untuk ke puncak, kami perlu masuk simpang kanan. Selepas itu trek mula mencanak dan sedikit meletihkan. Sebelum betul-betul sampai di puncak, kami tertipu oleh cahaya silau seakan sampai di puncak padahal bukan pun, sebanyak dua kali pula kena macam tu. Akhirnya pukul 11 pagi barulah kami sampai di puncak Gunung Berembun.

Di puncak yang sempit itu, kami yang ramai ini telah memenuhi segenap penjuru. Nasib baik terdapat ruang di sebelah puncak yang juga merupakan trek untuk turun ke bawah. Pemandangan dari puncak tidaklah begitu luas, hanya satu arah sahaja anda boleh lihat pemandangan rumah-rumah dan jalanraya di bawah, namun tidak pasti dari belah mana.

Kadang-kadang kabus yang banyak menitis telah memaksa kami memasang flysheet untuk berteduh dan selepas kira-kira sejam di puncak, kami mula beransur turun. Kali ni kami melalui trek yang satu lagi di puncak tersebut.






Kira-kira 10 minit perjalanan turun, kami bersua dengan dua lagi simpang, satu ke Air Terjun Robinson (Jungle Walk No. 8) dan satu lagi ke Mardi melalui Jungle Walk No. 7. Kami pilih untuk melalui Mardi.



Seperti dijangkakan, kami sampai di kawasan tanaman strawberi kepunyaan Mardi yang berakhir di belakang pusat tersebut. Perjalanan turun sekadar 1 jam sahaja. Seterusnya untuk balik semula ke Kem Sg Pauh, kami berjalan melalui Hutan Lipur Parit Falls yang berakhir di depan Taman Sedia dan seterusnya sampailah kembali di Jabatan Hutan.







Maka berakhirlah kembara pendakian kami di sini. Untuk kali ini kami mendaki melalui Kem Sg Pauh dan turun melalui Mardi (Jungle Walk No. 7). Untuk lain kali, aku mahu merasa pula dua lagi trek yang belum dilalui, iaitu melalui Robinson Waterfall (Jungle Walk No. 8) dan juga satu lagi trek dari Mardi (jungle Walk No. 7).

Sebelum pulang, kami bergambar kenangan bersama. Dapat juga kami berkumpul bersama setelah masing-masing menyepi setelah berkerjaya. Kami puashati dapat merasa kembali kenangan suatu ketika dahulu walaupun berapa kerat sahaja yang datang. Dan harapnya kami dapat terus beraktiviti bersama lagi  selepas ini.




tip perjalanan: Kalau boleh, elakkan berkunjung ke Cameron Highlands pada hari ahad. Masa aku nak balik haritu, jalan jam dengan sangat teruk, dari Rata Rata hinggalah atas lagi Brinchang (Kea Farm), lebih 5 km tu. Jadi rancanglah perjalanan anda dengan sebaiknya :)

7 comments:

Sharkielaz said...

hahaha...yup2...sgt best berembun *hey senior :) *

Takatoo31 said...

next time, plz invite saya.. :-)

Al said...

Sharkielaz,
salam kembara
best kan..blk2 je shah alam sume sedih sbb mulut x kuar asap lg dah..haha

Takatoo,
i-Allah..

Sharkielaz said...

haha.....ekspidisi neh sume ngan kwn2 eh? mcm best :)

Al said...

mcm2 ada..

Anonymous said...

bercuti ke CH, singgah di Galeri BiGDee House of Magic Potions Taman Royal Lily, Tanah Rata. satu-satunya galeri nano microfungus aromaterapi di dunia!

Anonymous said...

TEBING TINGGI BACKPACK
MOUNT GUIDE SERVICE
ALL OVER CAMERON MOUNT
ANDY 017-9997790

Related Posts with Thumbnails