Tuesday, June 28, 2011

Menjelajah Tanah Tinggi Cameron


Masa: 23 - 24 Jun 2011
Lokasi: Cameron Highlands, Pahang


Mengunjungi Cameron Highlands adalah aktiviti yang berbaloi dan patut dilakukan oleh penggemar mengembara atau suka bercuti. Ini kerana Cameron Highlands menawarkan suasana alam dan iklim yang cukup berbeza jika dibandingkan dengan kawasan kota di seluruh Malaysia. Jika ada kelapangan dan bajet yang mencukupi, anda patut meluangkan masa di sini tanpa teragak-agak, pastinya berbaloi.

Hari pertama kami di Cameron Highlands ialah melawat ke MARDI. Selepas sahaja check-in di Hotel Cool Point di Tanah Rata, petangnya kami terus ke sini. Di sini selain terdapat pelbagai versi bungaan dan buahan yang sejuk mata memandang, juga terdapat taman mini yang dihias cantik untuk diteroka pengunjung. Selain itu anda juga boleh menikmati produk strawberi seperti aiskrim, jus, dadih dan semestinya buah strawberi segar dengan harga berpatutan.















Sesudah melawat MARDI, kami cuba cari tempat rekreasi di sekitar bandar Tanah Rata sehinggalah kami jumpa signboard ke Air Terjun Robinson. Namun kami yang siap dengan pakaian mandi hampa kerana di sini airnya tercemar dan hanya boleh bergambar berlatarbelakangkan air terjun tersebut. Di sini terdapat jungle walk yang akan membawa ke Gunung Beremban.

Pada malamya tiada aktiviti khusus untuk kami lakukan. Selepas menikmati makan malam secara bufet, kami keluar ke bandar dan singgah di restoran mamak sambil melayan game bola di kaca tv. Selepas itu kami balik semula ke hotel penginapan dan terus lelap dalam kedinginan malam dalam bilik yang tidak dilengkapi aircond mahupun kipas itu.

Pagi keesokan harinya kami melawat pula ke kilang strawberi KHM. Terdapat pelbagai produk strawberi yang dibuat seperti jem, aiskrim, halwa serta gula-gula. Kilang ini juga mempunya ladang strawberinya sendiri dan sebahagian daripada buah tersebut  dipasarkan ke pasaraya. Selain dapat merasa aiskrim strawberi percuma, kami juga membeli buah strawberi segar dari ladang tersebut.






Sebelum balik semula ke hotel, kami ke Kea Farm Walk di Brinchang. Di sini terdapat pelbagai hasil tanaman dari ladang yang dijual secara borong. Walaupon ramai antara kami yang membeli banyak buahan dan sayuran di sini, namun aku hanya merasa madu lebah dan jagung manis sahaja selain melihat pemandangan serta gelagat peniaga di sini.




Di waktu petangnya kami ke tapak semaian tanaman water crest. Dengan bayaran masuk RM1, kami meneroka dan bergambar di sekitar kolam tapak semaian tanaman yang tidak pernah kami kenal ini.





Kunjungan terakhir kami di Cameron Highlands tentulah ke tempat paling tersohor di sini iaitu ladang teh. Kami singgah di Cameron Bharat Plantations di laluan balik ke Shah Alam melalui Simpang Pulai. Di sini tiada yang lebih bermakna untuk dilakukan selain bergambar di ladang teh yang luas mata memandang. Setelah hampir sejam di sini kami pun beransur pulang. Kenangan di sini pastinya amat berharga untuk dilupakan begitu sahaja.






11 comments:

kemang~ said...
This comment has been removed by the author.
kemang~ said...

huyoooo bez nye..x penah jejak kan lg kt cameron ni... huhu

kemang~ said...

huyoooo bez nye..x penah jejak kan lg kt cameron ni... huhu

beautiful_rose said...

mmg best dan tak mengecewakan kan?



aku dah pergi byk kali dan x jemu.sesuai utk merehatkan minda juga =)

Al said...

kemang,
ak psti ko akn dtg jgk sini satu ari nnt..

rose,
blh tahan la..utk rehatkn minda tmpt ni sgt sesuai
tp skang da x mcm dlu dh sini, siang trase mkin panas sket..tp sgt ok la nk bnding ngn kota kl..hehe

gadisBunga said...

CH is my alllllllll time fav getaway spot!

next week pegi lagi. yeyey!

Al said...

hohoho
ade yg da biase dtg sini nmpknya..slamat2..moga dpt bgumbire slalu stlh dtg sini

Anonymous said...

sangat indah.

Al said...

yup..

Anonymous said...

wah...cantiknye...nti try la mendaki gunung irau brinchang kat c2...sgt2 mencabar sb xde punca air..tp pemandangan hutan die cantik sb hutan lumut kan...:)

Al said...

a'ah duk plan nk naik irau jgk nih..nk rs jgk cmane lumut kt sane tu.

ms pi ni pon da siap amik peta CH,cume ms je xtau bl lg...

tq Anon..klo dpt daki sume gnung kt CH pon ok gk kn..hehe

Related Posts with Thumbnails