Thursday, January 20, 2011

Mainan Budak-Budak Dulu Kala: Main Wau



Aku ingat wau adalah mainan yang paling glamer pada waktu dulu-dulu. Sampai skarang pon wau dianggap mainan traditional paling utama di Malaysia. Walaupon skarang aku da tak main langsung dah wau, tapi dulu wau adalah sebahagian hidup aku. Bila tibe je musim wau, lepas asar je sume orang kampong akan kluar main wau, tak kire tua atau muda, tapi laki je la. Korang dulu pon camtu gak kan. Ke ade yang tak penah main wau?

Masa mula2 aku mencebur diri dalam mainan wau, seingat aku umor 7 atau 8 taun. Sebab best tengok orang2 tua main wau, aku nak main jugak,tapi tak reti wat. Penah wat tapi tak penah berjaya naikkan. So langkah mudah dengan beli layang-layang yang empat segi tu kat kedai runcit, harga 50 sen je mase tu. Tapi kat Klate tak panggil layang-layang, kitorang panggil wau kikit. Benda tu plak biasenya aku akan tambah lagi ekornya bagi panjang supaya dia lagi stabil masa kat udara nanti. Tali dia plak pakai benang je, pastu tukar nylon then tali tasi. Masa tu impian aku nak naikkan wau tu paling tinggi yang boleh, so aku beli la tali tasi panjang2 bersambung-sambung lagi. Sebab aku nak bersaing dengan wau-wau besar orang-orang kampong mase tu. So bila satu hari sorang dari kampong sebelah cakap nampak wau  kikit aku kat kampong dia, akupon apalagi, kembang idung la.

 
Lepastu dah makin besar sket aku tak main dah wau kikit nih, nak try wau lain plak,yang lagi besar. Aku mintak ngan bapak aku, so dia tempah wau daun kat sorang pakcik pembuat wau kat kampong aku tu. Harga dia 5 hengget. Seingat aku ade dalam 3 orang pakcik yang pandai wat wau mase tu. Bila wau tu siap, aku bawak pegi main kat bendang. Ohh biasenya musim main wau ni mase lepas menuai padi, jadi kat bendang tu ko bebas main mau, bendang luas kot.

Nak dijadikan cerita, ade la sorang budak jiran sebelah rumah aku ni main jugak. Pangai budak ni x berapa nak elok gak la, pembuli. Boleh plak dia ngan geng-geng dorang bawak wau dorang tu dekat-dekat ngan wau aku. Aku da tau mesti nak kenakan aku. Aku wat dek je. Skali wau dia boleh sodok-sodok wau aku, macam ayam sedangg berlaga di udara pon ade. Prakkk...wau aku koyak, dan jatuh.

Aku pon balik rumah dalam kesedihan. Bila mak aku tanya kenapa wau koyak, aku cakap kena ranting kayu. Musim tu trus aku stop main wau.

Musim lepas tu aku main lagi. Tapi wau bulan plak, lagi besar dan ade susur boleh wat bunyi. Dapat main wau ni memang bangga habis. Dahla besar, pastu tegak atas kepale je dia nak. Lagi bila ade bunyi susur tu, fuhhh mantap. Puas hati.

Ade satu mase tu wau aku putus tali. Putus tali ni biase la bile dah nak kena. First time putus wau aku jatuh atas bumbung rumah jiran. Berpeluh jugak la nak amik balik. Kang kalo tarik je tali takot koyak plak. So terpakse la panjat bumbung. Yang second time plak jatuh ats pokok kelape.Aku pon heran atas pokok tu jugak dia nak landing. Padahal banyak lagi tempat yang tak menyusahkan. 

Dah duk atas pokok kelape tu tak boleh nak wat ape la. Kelape tu tinggi kot. Mula-mula ade gak terpikir nak panjat, tapi last-last tak jadi. Tak sanggup aku nak gadai nyawa untuk satu wau.Akhirnya tinggalla wau tu kat atas pokok kelape, rest in peace slamenya.

Tu last skali aku main wau. Lepastu bila aku balik rumah dari asrama, adik aku plak yang main. Siap ade dua lagi, lagi mewah. Tapi aku tak join pon, sampaila skrang. Tak tau la bila lagi aku nak start main wau balik.

Zaman skrang ni, mane nak cari orang main wau. Ade lagi ke? Layang-layang ade la kot...

15 comments:

kyle said...

xla sedulu kala, haha...kyle pernh maen wau...hehee,bangga bangga :P

Al said...

haha
sbb skrg mcm mkin pupus je mainan ni

~* chirpy_chummy *~ said...

eh, kt KL, kitowg pmpn pn main laa.. chummy suke glerr men wau kt padang.wau bt snirik jek. kalo payah sgt, bt layang2. mmg akn ade bunyi kalo angin kuat. hoho syioookk... tarik lagi, tarik lagi.. biar dia tinggi lagiii..yeaaayybaa~!!

URY said...

woww.. nice info tentanh wau, lengkap skali.

Cuma nak tambah 1 jenis wau lagi, iaitu wau air. Nak naikan wau ni kena lari...lari.. hingga dahaga.

beautiful_rose said...

tak pernah main wau.just main layang2 jerk...

tapi zaman skang ni,nak tengok org main layang2 pun susah.permainan tradisi yang sudah semakin pupus.budak2 zaman skang lebih suka duduk depan pc main game jerk.

tapi kalau nak tengok org main layang2,kat kepong ada satu taman layang2.kat situ ramai org main layang2...

gadisBunga said...

secara jujur, saya tak penah dapat terbangkan layang2. apatah lagi wau. tgn bangku. huhu~

Al said...

Chummy,
dak pompuan main wau yg buat sendiri?biar btol...

pandai plak nak cri buluh nak sisik lagi.wau tu stay kat atas x ni?nak wat wau plukan ktelitian tinggi kot..

ke ni main ikat je rangka2 sume.pastu nk bg wau terbang, kene lari je br wau tu x jatuh.yg mcm tu logik la..

nak wat wau yg real mmg susah

URY,
haha term baru,wau air pon ade ye
sian kne lari2 plak

sbnarnya wau yg real x perlu lari pon nak bg tinggi, juz lepaskan tali pelan2 smp hbis dlm gulung tu,then wau tu dgn sndirinya mkin tinggi

beautiful rose,
a'ah kat kl kat kepong je kot tempat main layang2
main wau kene cri kat pantai timur kot..huhu

gadisBunga,
ade plak tgn bangku..hahah
depend ats wau tu jgk,klo perfect buatan dia sng je naik
klo buatan dia x balance ke,mmg xkn naik la

~* chirpy_chummy *~ said...

hahaha.. u got it! chummy bt guna lidi jer..(mn nk dpt buluh kt rumah flet?) ggg. pastu nk naikkan, kena lari ckit la. tp after dat, mmg stay je kt atas, kn lepaskan tali ckit2. kalo time tu angin kuat kt atas tu, lajuuu je tali tu terlepas snirik. ala, mcm wau yg cikgu ajar time seni kt klas tu la..

bidadarihijau said...

xpenah main wau..layang2 penah ler..tu pun org lain yg terbangkan..ish2..kesiann betoi rasenye

Al said...

Chummy,
Owh ptutla
pkai lidi je ek
ni zmn kcik2 la kan

bidadarihijau,
try la xperience main wau
best jgk bl bjaye terbangkan wau kat udare ni

Amy Syaquena said...

sekarang nie dah semakin pupus permainan nie..

Amirez said...

teringat zaman budak2 dulu. tengok orang main wau, aku pun nak main jugak. buat buat tak jadi, lepas tu tengok jelah orang main hehe

Sophie Al-yahya said...

waaaahh...layang2 pun tak pernah main, inikan pula main wau.. T_T

Dark Half said...

seriously, aku x penah main wau, cuma layang2

dulu aku suka tgk tv yg ada dokumentari tunjuk cane org kelantan buat wau

Al said...

Amy,
mgkn jgk...

Amirez,
oh ruginya
nak main x smestinya kena buat sndiri kn

Sophie,
mgknkah d tmpt anda tiada permainan ini kot
huhu

Dark,
mgkn ak lupe yg kat kelantan je wau biase org main
jd ak blh dkatakan bruntung dpt main...erk..

Related Posts with Thumbnails