Thursday, November 25, 2010

Aku Dan Blog



Aku dalam dilema.

Masih lagi xpasti ape yang aku btol2 inginkan, trutama dengan blog nih.

Sebab tu masa lepas raya ni aku berlegar kat blog orang je. Tengok blogger2 lain tulis. Aku rase nak komen so aku komen. Yang aku
rase x nak komen tu samada aku trus blah ataupon aku bace je post lain yg aku rs menarik. Shoutbox?..tgk mood jgk..

Lepas dah 3 bulan aku blogging, aku jd stuck.

Aku sebolehnya xnak orang2 yg kenal rapat ngn aku tau pasal blog ni. Sebabnya kat blog ni aku nak tonjolkan sesuatu yg lain dr diri aku yg mereka kenal. Sebolehnya cerita yang hanya aku atau reader blogosphere yg aku xpenah bersemuka je yg tau, private untuk orang tertentu.

Tapi jangan salah anggap, yang private tu bukan pasal aku nak crite sisi yang sangat gelap macam jd pembunuh bersiri ke atau ape-ape saje yang bersiri tu sume. Tapi tentang kisah aku yang aku xrase sesuai untuk share ngan famili aku atau sedare2. Aku rase stiap orang pon begitu kan. Ade orang tertentu boleh tau part tertentu pasal kita, dan ade yang lain tak patut tau. Sebab tu aku x letak link blog kat fesbuk aku. Klo ade pon member aku yg mention blog ni, lepas tu aku trus delete post tu. Jahat kan..

Tapi aku da terlambat.
Awal-awal lagi aku da tempek muka aku kat sini. Mana taknya orang x cam.

Klo aku ade bakat dan hebat xpela. Hanya blogging bersandar pada bakat tersebut. Tapi aku x kreatif macam blog giantpolar. Ataupon suka menulis macam ben ashaari. Modal yang aku ade hanya siri expedisi je. Selain tulisan-tulisan merapu yang lain.

Nak trus masuk kontes banyak-banyak. Ntah la..rase macam x cool pon ade...hehe

Bila aku ushar2 kat blog yang ownernya jd unknown, macam blog si separa gelap, aku mula terpikir. Kan bes boleh cerite ape saje kat blog kalo orang x kenal kite. Tak perlu nak berselindung langsung. Tak rase lg macam mnipu diri sendiri. Tapi tulah, aku nak wat camane. Nak delete sume gambar aku, huhh...gambar yg berpuluh-puluh tu kalo delete, ape je ade ngan blog aku, trus bogel la jawabnya.

Kalo macam blog Cero ok lagi. Sebab nak jd unknown, dia buang gambar. Sebab dia nak isikan blog tu dengan benda2 yg sdikit private.  Dia punya prinsip, blog adalah terpisah dengan alam nyata.

Tapi still, gambar lame yg da delete tu boleh plak ade kat linkwithin. Klo aku serempak ngan dia kat area shah alam konfem aku akan cam. 

So usaha tu x jd 100 percen berjaya jugak kot.

Nak wat blog lain..ntah. Mampu plak aku nak jaga banyak-banyk blog. Aku x macam si Scuba. Dia ada passi sendiri nak handle 5 blog skaligus. Klo aku, nak tunggu sume blog hupdate mungkin berbulan-bulan kot, boleh macamtu?

Pilihan terakhir, privatekan blog. 

Sanggup plak aku nak private. Last skali aku sorang duk ternganga-nganga dalam tuh. X bleh gak..

Jd patutkah aku teruskan dengan cara sediada dan terima saje ape yg bakal terjadi dengan pasrah?

aku di persimpangan

21 comments:

My Little Diary said...

salam....
hmmmmm.... teruskan ajer, takyah delete gambo tu... muka ensem lah... hehe

Cik Anis said...

pasrahkn diri je...hehe..
kalau nk private,avoid la expose diri kt blog pasni..asalkan dlm gmba tu xlabel diri sndri,ok la..kotttt..haha..

blog sy pn xde identiti lg.,cite merapu je byk..tp asal selesa ngn ape kite buat..ok je kn..kadang2 merapu itu best!

Al said...

@ My Little Diary

Wassalam
Hakhak..ak hny mampu gelak
thanks

@ Cik Anis

pasrah je ek
nak pikir bnyk2 pon wat srabut pale otak je kan..
tq

aliesha kirana said...

teruskan je la cmni..heheeh..tp jgn sebar kt kawan2 psl blog ni..heheeh~ AK pun xske kalu kwn2 ushar AK kt blog..hahha... sbb dlm blog mmg kite jd lain dr diri kite kt luar... teruskan berblog okeh!

Al said...

kawan-kawan ok lagi
slame ni pon member2 ak yg tau xpenah komen pon kt sini haha

Yang xnaknya kalo famili ak yg msuk sini
nak2 adik ak ke
abesla..

Dark Half said...

salam Al, aku penah stuck gak..hehe
aku cuma nak ckp, jgn jadikan blogging ni cam burden utk kau.go with the flow.ok pe kalau kau nak buat cter pasal xpdc kau di gunung & hutan2.aku cadangkan kau pergi kat forum cari. di sana kau akan jumpa ramai lg spesis2 cam kau.apakata kau promote blog kau di sana masa berforum.rasanya lg meriah kot kalau geng2 yg ada minat yg sama cam kau tapi strangers dtg sini kasi havoc

aku sembunyikan identiti sbb x nak org2 tertentu kenal aku.tapi org akan pandang negatif la..your blog, u decide.keep on blogging!

aNaYaNa said...

Al..
jangan keliroo..keliroo..
teruskan berblog..
aper pon saya suka cara penulisan awak..
rasa nak baca lagi..dan lagii..dan lagi..hehe..

keep it up!

Al said...

Wassalam Dark,

ak xde lah smp nk letak psl xpdc je kat blog ni
xpdc tu sbg selingan je
kalo bole ak nak sume jnis org dtg sini
bkn spesis tertentu je..

tq bg link tu
ak xpenah msuk situ,mgkn bole promot

psl identity ko, ade org anggap -ve gak ke..
tp tu bkn hak memasing ke
appapun aku respect pnulisan ko

akhir skali
your blog, you decide!
ak bsemangat kembali

Al said...

Yana,

ade jgk orang suke penulisan macam ni
padahal ak sndiri pon x pasti ngn tlisan sndiri

hehe

trimas banyak2 atas supportnya

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

blog tmpat kiter luahkan apa yg kiter rasa nak luah..

ekkhh betolkahh?

emm just buat je apa yg nak...
janji kau puas hati ngan apa kau campak dalam blog nie..\

as for me..
as a memories yang bila bila masa leh tgk balik bebila... lau nak ingat n nak bawak kalender setiap masa cam tak logik la plak...

:D

teruskan penulisan...
:P

syiokk apa..

// klik sinie jom ke blog mimie azimask untuk entry baru :D ... //

Bungakopi said...

huhuhu. dalam hati aku kata, betul3..
di awal aku buat blog dlu, kakak aku ckp lbih misteri, xde gmbar, ada tgn je. tp dah lama2, byk gmbar, dah jadi x misteri lg kata kakak aku, aku pun terfikir, betul jugak..

satu rahsia nk bgtahu kau kat cni, tiba2 aku rasa leceh bila kakak aku slalu monitor blog aku, tengok aku sama ada stadi ke tak kat kolej, kan hampeh tu?

Cikbelog said...

hee teruskanlah ngan blog kamu ni..susah juga kalau nak wat blog lain..blog aku lagi lah,hari-hari mak aku duk baca..hekhekk

Al said...

@ Mimie

Well, laen orang laen sebab dia berblog
Ade yg anggap blogging sbg ganti kpd tulis diari
Macam ko kate, asalkan bole jd memori yg bole dirujuk smula pd bile2 masa


@ Bungakopi

Akhirnya ade jgk org yg telah merasai situasi yang aku cuba sampaikan ni
Kan x bes kalo macamtu, macam terkongkong plak, tensen pun ade

Kim salam kat akak ko
hrp dia x smp sini, klo x abesla rahsia ko
haha

@ Cikbelog

Kalo mak sporting ok la
X ksh ko nk tlis ape, dia juz bace je
Kalo sekepale bes ape kan..

Irwan said...

macam yang aku cakap kat link bawah ni, masa kita nak buat blog, kita kena ada motif, jadual, dan strategy. Berblogging mengajar aku menghargai masa. Dapat lak aku blogging dari CC...TAPI...

biar kita yang kontrol blog. Bukan blog yang kontrol kita...

Kalau nak teruskan, teruskan. Tapi kalau dah boring, baik matikan dengan ada gaya dan kehormatan...macam hara kiri...kikiki

http://aderberani.blogspot.com/2010/11/macam-bagus-by-tukang-komen.html

Al said...

Yahhhh!! otai sudah datang


mgkn ak xde bende2 tu ms wat blog ni
sbb tu smp skrg terkapai-kapai

tp mengalah itu xkn sesekali berlaku dlm hdupku
haha

p/s;Errkkk..harakiri terhadap blog ek
point mcm bes tp ak xde idea mcmane..

echah mashuri said...

eh rase dh komen nape xleh..line neh sllu nk gduh je..grrr.

Al said...

nsib x brp baek kot

jgn disalahkan line tu
sian die

hehe

Amirez said...

seronok kalau jadi unknown, nak buat entry emo pun tak perlu nak berkias2 atau sorok2 sebab nak jaga hati orang hehe.

maintain macam ni pun ok, nak privatekan diri pun ok :)

Al said...

Tu la pasal
tetiba aku rasa menyesal plak x jd unknown awal-awal

biar mcm ni je dulu kot
stakat ni xde ape2 yg berlaku lagi
hrp sgt aku bole mnulis dgn bebas smp bile2..

Irwan said...

jadilah kau yang sebenar. aku benci dengan unknown

Al said...

bukan niat ak nk jd unknown utk lontar batu tp sembunyi tangan semata-mata
xde mknanya
x terlintas ak utk buat benda xpekdah tu sume

ak hny xmau identiti ak terbongkar dgn org yg slalu berdamping dgn ak d dnia nyata, mksd ak fmily ak
tu je sbb ak
mgkn ak blom bsedia lg

tp klo dgn mber2 ak xksh

x kshlah
blog ak still terus mcmni jgk
ni sume luahan hati smata-mata
haha

Related Posts with Thumbnails